Anna Sobalska - dietetyk
Dietetyk kliniczny
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Posiada wieloletnią praktykę zdobytą w placówkach medycznych, poradniach dietetycznych i psychologicznych, oddziałach szpitalnych oraz klinice leczenia niepłodności. Skutecznie pomogła wielu osobom w walce z nadwagą i otyłością. Ma doświadczenie w profilaktyce oraz leczeniu chorób dietozależnych, nietolerancji i alergii pokarmowych oraz niedoborów żywieniowych. Bilansuje jadłospisy dla dzieci, młodzieży i osób dorosłych. Oferuje wsparcie w redukcji masy ciała oraz budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych.
Specjalizuje się w dietoterapii:
Niedowagi, nadwagi i otyłości
Insulinooporności oraz cukrzycy typu I i II
Niedoczynności i nadczynności tarczycy, choroby Hashimoto
Zaburzeń hormonalnych
Endometriozy
Chorób zapalnych stawów (RZS, ZSKK, dny moczanowej, tocznia rumieniowatego)
Chorób naczyniowych mózgu
Chorób układu krążenia (nadciśnienia tętniczego, miażdżycy)
Zaburzeń gospodarki cholesterolowej
Problemów skórnych (AZS, ŁZS, trądziku)
Zakażeń bakteryjnych, pasożytniczych i grzybiczych
Osteoporozy
Anemii
Konsultacja dietetyczna
Pierwsza konsultacja trwa około godziny. Podczas rozmowy
przeprowadzony zostanie dokładny wywiad zdrowotno-żywieniowy, na
podstawie którego dietetyk pozna i oceni Twoje dotychczasowe nawyki
żywieniowe. Przy braku przeciwwskazań zdrowotnych zostanie wykonana
analiza składu ciała wykorzystująca metodę bioimpedancji elektrycznej.
Dzięki pomiarom poznasz masę ciała, zawartość tkanki tłuszczowej,
otłuszczenie narządów wewnętrznych, zawartość masy mięśniowej i wody w
organizmie oraz wiele innych parametrów. Następnie, na podstawie
uzyskanych informacji, omówione zostaną wstępne zalecenia żywieniowe.
Poznasz również proponowany dalszy plan leczenia żywieniowego.
Jak przygotować się do pierwszej wizyty?
Dostosuj swój ubiór, aby czuć się komfortowo. Pomiar wykonywany jest na boso.
Postaraj się nie spożywać posiłków na 2 godziny przed wizytą
W dniu badania unikaj napoi zawierających kofeinę (kawa, herbata, napoje energetyczne)
12 godzin przed pomiarem nie spożywaj alkoholu i unikaj dużego wysiłku fizycznego
Jeśli w ciągu ostatnich miesięcy wykonywane były badania diagnostyczne zabierz ze sobą wyniki
Zabierz ze sobą listę przyjmowanych leków oraz suplementów diety
Plany żywieniowe
W trakcie konsultacji możesz wykupić jadłospis (7-dniowy lub 14-dniowy). Na podstawie uzyskanych informacji, biorąc pod uwagę występujące choroby, niedobory żywieniowe, alergie, czy nietolerancje pokarmowe, dietetyk ułoży indywidualnie dobraną i odpowiednio zbilansowaną dietę. Dodatkowo uwzględni preferencje żywieniowe tak, aby dieta była jak najlepiej dopasowana do Twoich potrzeb. Oprócz tego do każdego jadłospisu otrzymasz:
listę zakupów
rozpisane zalecenia dietetyczne
indywidualnie dobraną suplementację.
Konsultacja kontrolna
Konsultacje kontrolne odbywają się co ok. 4 tygodnie. Trwają 30 minut.
Podczas wizyt sprawdzane są efekty stosowanej diety oraz zaleceń
dietetycznych. Wykonywana jest ponowna analiza składu ciała w celu
porównania wyników otrzymanych na poprzedniej wizycie. Konsultacja
kontrolna, to również okazja do wyjaśnienia wszelkich wątpliwości
dotyczących diety, a także wskazania ich rozwiązań. Na koniec konsultacji
omawiane są kolejne kroki współpracy.
Jak przygotować się do konsultacja kontrolnej?
Przygotuj się do wykonania analizy składu ciała: dostosuj swój ubiór (pomiar wykonywany jest na boso).
Nie spożywaj posiłków w ciągu 2 godzin przed wizytą oraz 12 godzin przed pomiarem unikaj alkoholu i dużego wysiłku fizycznego.
Jeśli zostały wykonane nowe badania – zabierz wyniki ze sobą.